Downdijk CMS Aragorn (v8.0) (verouderd)

Downdijk CMS update Aragorn (v8.0)

Het jaar 2021 is het jaar van vernieuwingen op tech gebied. Dat was ook het jaar dat alle grote tech bedrijven een grote update hebben gebracht. Google, Microsoft, Facebook, Twitter en PHP hebben allemaal op hun manier een grote update uitgebracht en om dezelfde reden moest Downdijk het CMS updaten naar de nieuwe standaarden op internet. Hiervoor is Downdijk CMS update Aragorn (v8.0) gemaakt om te voldoen aan deze standaarden.

Bekijk meer informatie het Downdijk Content Management Systeem

Versie benamingen voor Downdijk CMS

Voorheen gaven we de Downdijk CMS versies alleen cijfers zoals (v6.4.1) en in sommige gevallen werd er een component naam aan toegevoegd om aan te geven wat de meest belangrijke aanpassing van de update was. Vanaf Downdijk CMS update Aragorn (v8.0) zijn we begonnen met versie benamingen en hebben we gekozen voor namen uit de Lord of the Rings filmserie.

Zoals sommige ook weten hebben we een complete CMS versie becijfering overgeslagen, namelijk versie 7.x. We hebben gekozen om verder te gaan met versie 8 omdat de becijfering dan gelijk is aan de PHP versie waarvoor de Downdijk CMS update geoptimaliseerd is.

 

Downdijk CMS Aragorn donkere modus

 

PHP 8.0, Bootstrap 5, HTML 5, CSS 3, Javascript en Sass (Scss)

Zoals we eerder al aangaven zijn er in 2021 veel grote updates uitgebracht voor de server, componenten, plugins en libraries die zijn geïntegreerd in het Downdijk CMS. Downdijk CMS Aragorn (v8.0) is geoptimaliseerd voor PHP 8.0 en maakt gebruik van Bootstrap 5, HTML 5, CSS3, Javascript en Sass (SCSS).

Downdijk CMS Aragorn (v8.0) PHP 8.0

PHP 8.0

Ieder 4 - 5 jaar wordt er een grote (major) update gemaakt door PHP waarbij oude functies (deprecated functions) verwijderd worden en grote nieuwe functies worden toegevoegd. O.a. hierdoor hebben we besloten om de Downdijk CMS compleet te vernieuwen en te herschrijven waarbij we gebruik zijn maken van het object georiënteerd programmeren, MVC ontwerppatroon en het streng (strict) gebruik maken van coderingen. Zo hebben we o.a. het framework compleet vernieuwd en zijn alle database functies aangepast zodat geen oude functies meer gebruikt werden.

Downdijk CMS Aragorn (v8.0) Bootstrap 5

Bootstrap 5

Ook Twitter Bootstrap dat al jaren in het Downdijk CMS is geïntegreerd heeft een grote update uitgebracht. Twitter Bootstrap wordt gebruikt als stijlenpakket voor websites, maar ook voor het Downdijk CMS en andere systemen. Wij maken gebruik van de algemene stijlen gemaakt door Twitter Bootstrap, maar ook het responsive webdesign functionaliteiten en de componenten die Bootstrap beschikbaar heeft gemaakt. Omdat 4k en 2k monitor beeldschermen steeds meer verkocht en gebruikt gaan worden hebben we Bootstrap 5 aangepast zodat deze ook een groter scherm ondersteund, namelijk het groter dan 1600 pixels en het scherm tussen 1400 en 1600 pixels. Hierdoor ondersteund Bootstrap 5 nu in het Downdijk CMS en websites / webshops die gemaakt worden door Downdijk 7 beeldformaten (> 1600, 1600, 1400, 1200, 992, 768, 576). Deze waarden staan voor grote desktop schermen, kleine desktop schermen, grote laptops, kleine laptops, grote tablets, kleine tablets, grote mobiele telefoons en kleine mobiele telefoons waarbij ieder merk, model en type zijn eigen beeldscherm formaten handteren.

Downdijk CMS Aragorn (v8.0) HTML5 CSS3

HTML 5, CSS 3 en Sass (scss)

Jaren geleden is de organisatie W3c opgericht om richtlijnen te maken voor het gebruik van HTML op internet. Deze richtlijnen worden ook gebruikt door zoekmachines en geven je website / webshop een score hoe goed de website gebruik maakt van deze richtlijnen en de website geen fouten bevatten in de HTML. In 2014 is hier HTML5 aan toegevoegd en uitgebracht omdat HTML4 erg beperkt was met de tags die beschikbaar waren om betere benamingen te geven aan ontwikkelaars en zoekmachines. Zo zijn o.a. HTML tags zoals article, section, address, header en footer toegevoegd om specifieke plaatsen en aanduidingen van tekst te kunnen geven, maar ook HTML functies en types zijn hierdoor uitgebreid en zijn o.a. invulvelden uitgebreid met date (datum), time (tijd) en number (alleen cijfers) waardoor ontwikkelaars specifieke tekst kunnen verwachten in de invulvelden.

Door de opkomt van responsive webdesign, mobiele apparaten en de vernieuwende technieken is CSS flink uitgebreid met vele nieuwe coderingen die gebruikt kunnen worden om je website / webshop, maar ook o.a. het Downdijk CMS beter te kunnen stijlen. CSS is gemaakt als opmaak taal kan CSS geen bestanden in andere bestanden inladen zonder extra programmeertaal en heeft Downdijk besloten om Sass (SCSS) toe te voegen aan het Downdijk CMS om extra functies in CSS te kunnen schrijven, globale stijlen te kunnen plaatsen en toe te passen en meer structuur toe te voegen aan de stijlen.

Downdijk CMS Aragorn (v8.0) JavaScript

JavaScript en geen jQuery

Om de website interactief te maken en vloeiende animaties te tonen werd lange tijd JavaScript gebruikt en met name jQuery, omdat deze bibliotheek het nog makkelijker maakte om JavaScript te gebruiken. Met de komst van CSS3 en alle nieuwe functies in ES6 van JavaScript wordt jQuery met de dag minder belangrijk en wordt het zelfs een bibliotheek / plugin die alleen maar ruimte en connecties in beslag neemt op je website / webshop, maar ook in je online applicaties en zorgt voor snelheid verlies (voor meer informatie over website snelheid is erg belangrijk). Dit zijn ook o.a. de redenen waarom Twitter Bootstrap heeft besloten in Boostrap 5 geen jQuery meer te gebruiken, wat Downdijk tot denken heeft aangezet om deze gedachte over te nemen en standaard geen jQuery meer te gebruiken in het Downdijk CMS vanaf Downdijk CMS Aragorn (v8.0). Om de overgang naar de "geen jQuery" integratie vloeiend over te laten gaan naar de komende versies van het Downdijk CMS is jQuery nog wel aanwezig, maar wordt het niet meer gebruikt voor de standaard functies in het systeem.

Overige aanpassingen in het Downdijk CMS

Het Downdijk CMS is door Downdijk CMS Aragorn (v8.0) sneller, beter en gebruiksvriendelijker geworden en is de beste CMS versie tot nu toe. Met de integraties van PHP 8.0, Bootstrap 5, HTML5, CSS3, Sass (SCSS), vanilla JavaScript, Font Awesome 5 en andere plugins zijn de mogelijkheden bijna ongelimiteerd. De keuze om MVC ontwerppatroon en object georiënteerd te programmeren zorgen ervoor dat alles op een later moment uit te breiden en vooral maatwerk mogelijk maakt. Ook biedt Downdijk CMS Aragorn (v8.0) de licht en donkere modus functionaliteiten voor betere gebruiksvriendelijkheid.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op

Downdijk CMS Aragorn Loginscherm
Downdijk CMS Aragorn Dashboard
Downdijk CMS Aragorn Menubeheer
Downdijk CMS Aragorn Artikelbeheer