De vervanging van Flash

jQuery als vervanging voor Flash

Steeds minder zie je websites met Flash. Dit komt door de verschillende vernieuwingen en innovaties op web gebied. Een erg goede vervanging voor Flash is jQuery geworden.

 

Wat is jQuery?

JQuery is een gratis Javascript bibliotheek. Door simpelweg jQuery toe te voegen aan je pagina krijg je toegang tot een erg uitgebreide bibliotheek aan Javascript functies, waarmee je op een eenvoudigere manier Javascript functies kunt aanroepen. Doordat je kunt programmeren wat en wanneer acties uitgevoerd worden, kun je dus ook een animatie maken zoals een introductie film met HTML elementen.

 

Waarom wordt Flash steeds minder gebruikt?

Flash wordt door web-ontwikkelaars steeds minder gebruikt omdat Flash redelijk traag en vaak veel internet data verbruikt. Apple begon de kruistocht tegen Flash al direct bij het introduceren van de iPhone en iPad. Maar nu er een duidelijk goed alternatief is voor Flash ( namelijk jQuery) is het einde van de plugin helemaal in zicht.

Wat biedt jQuery nog meer?

JQuery werd tot voor kort hoofdzakelijk alleen maar gebruikt om Javascript functies te vereenvoudigen, maar met de komst van de webapps (mobiele website) heeft jQuery een erg goede zet gedaan. JQuery is namelijk verder gegaan en heeft jQuery Mobile op de markt gezet. Een User Interface die speciaal is gemaakt om gemakkelijk webapps (mobiele websites) te maken en een behoorlijke basis heeft voor responsive webdesign.

Wie gebruiken jQuery al?

Jquery is inmiddels de meest gebruikte Javascript bibliotheek ter wereld en wordt ook gebruikt door vele grote bedrijven zoals: Google, Microsoft, Bol.com en nog vele andere.

Tot slot

Dit is al weer het einde van mijn eerste blog die ik schrijf. In mijn volgende blog ben ik van plan om wat dieper op jQuery Mobile in te gaan en wat handige tips hierbij te geven. Hopelijk hebben jullie genoten van deze blog en als jullie nog wat meer informatie willen hebben over jQuery of het gebruik ervan, neem dan gerust contact op met Downdijk.