Downdijk CMS Bilbo (v8.1) (verouderd)

Downdijk CMS update Bilbo (v8.1)

Een nieuwe CMS update is uitgebracht, namelijk Downdijk CMS Bilbo (v8.1). Deze update heeft vele verschillende vernieuwingen, verbeteringen, bibliotheek updates en biedt ondersteuning voor PHP 8.1. Ook hebben we bij deze update kritisch gekeken naar de beveiliging van het systeem en deze een complete upgrade gegeven.

Neem contact op met ons voor meer informatie en e.v.t. kosten om deze update voor je uit te voeren.

Neem contact op

Bibliotheek updates

Er zijn verschillende bibliotheek versies ge-updatet naar de nieuwste versie, namelijk:

  • Bootstrap 5.0.2 → 5.2.0
  • Font Awesome 5.15.2 → 6.1.1
  • jQuery 3.6.0 → 3.6.1
  • PHPMailer 6.5 → 6.6.4
  • SortableJS 1.14 → 1.15
  • TinyMCE 5.8 → 6.1 

 

Downdijk CMS Bilbo verschillende wijzigingen

 

Downdijk CMS Bilbo (v8.1) vernieuwingen en verbeteringen

In Downdijk CMS update Bilbo (v8.1) zijn vele vernieuwingen en verbeteren aangebracht waarbij het balans van het Downdijk CMS nog meer tot zijn recht komt en het systeem nog eenvoudiger in gebruik te nemen is door klanten. Ook hebben we op het gebied van veiligheid grote wijzigingen uitgevoerd en doorgevoerd die met de blik op de toekomst nodig zijn om je website of webshop nog een stuk veiliger maakt.

Downdijk CMS Biblo licht / donker modi

Licht modus, donkere modus of automatisch modus

In Downdijk CMS update Aragorn (v8.0) werd de licht / donkere modus geïntroduceerd en in Downdijk CMS update Bilbo (v8.1) hebben we deze verder uitgebreid, verbeterd en eenvoudiger gemaakt.

Zo kon je voorheen alleen kiezen uit de lichte of donkere modus waarbij na de keuze gemaakt te hebben het systeem geen rekening meer hield met de instellingen van je apparaat. Daarom hebben we dit uitgebreid met een keuze menu voor licht modus, donkere modus of automatische modus. Door dit keuzemenu hebben we ook besloten om de licht- / donkere- modus knoppen op het inlogscherm te verwijderen.

Ook is het licht modus uiterlijk volledig op de schop gegaan zodat deze ook volledig licht is i.p.v. een combinatie tussen en donker.

Tot slot hebben we ook verschillende stijlen gecorrigeerd in de verschillende modi en zijn er stijlen toegevoegd die nog ontbraken in Downdijk CMS Aragorn (v8.0).

Downdijk CMS Biblo nieuwe submenu balk

Zijmenu en submenu's

Eén van de grootste aanpassingen bij deze update is de verbetering, aanpassing en uitbreiding van het zijmenu (hoofdmenu). Deze werd bij grote uitgebreide websites erg lang en groot en daarom hebben we de menuknoppen aan de onderkant (Gebruikersbeheer en Uitloggen) verplaatst naar de bovenkant. Ook hebben we deze knoppen verkleind naar alleen iconen en samengevoegd met "Bekijk website", "Wijzig modus" en hebben we de "Stuur feedback" knop hieraan toegevoegd.

Wanneer een menuknop een submenu bevatte klapte deze naar beneden uit waardoor het menu helemaal te groot werd en daarom hebben we van de submenu's een aparte balk gemaakt die vanuit de zijkant in beeld komt geschoven. Op deze wijze hebben we de lengte en grootte van het zijmenu beperkt en is  deze overzichtelijker.

Downdijk CMS Bilbo beveiligingsupdate

Beveiliging

Vanaf Downdijk CMS Bilbo (v8.1) heeft de beveiliging een grote upgrade gekregen en zijn verschillende aspecten naar een nog hoger niveau gebracht. We hebben namelijk o.a. de encryptie van het opslaan van de wachtwoorden aangepast zodat deze beter geschikt is voor de toekomst en nog beter weggeschreven worden.

Ook is het IP blokkeer script standaard toegevoegd aan het inlogscherm van het Downdijk CMS. Dit script voorkomt het proberen achterhalen van inloggegevens d.m.v. het toestaan van maximaal 3 pogingen om in te loggen met verkeerde gegevens. Naast het blokkeren hebben we de foutmeldingen aangepast zodat er niet meer te achterhalen is of het wachtwoord of gebruikersnaam verkeerd is ingevuld.

Wachtwoord wijzigingen (of toevoegen van een nieuwe gebruiker) is uitgebreid met een wachtwoord sterkte indicator die aangeeft of een wachtwoord "slecht", "gemiddeld", "sterk" of "zeer sterk" is en wordt er automatisch gecontroleerd op de meest gebruikte simpele wachtwoorden en deze aangegeven als "slecht".

Als laatste hebben we een nieuw rechten systeem ingebouwd waar gemakkelijk per component aangegeven kan worden per gebruiker of de gebruiker dit component mag bekijken of niet en wanneer een gebruiker deze niet mag bekijken wordt automatisch de menuknop verborgen. Indien een gebruiker rechtstreeks naar de pagina probeert te gaan krijgt deze een maatwerk 403 Forbidden pagina te zien.

Downdijk CMS Biblo actie menu context menu

Weergave en ontwerp aanpassingen

Er zijn veel weergave ne ontwerp wijzigingen uitgevoerd in Downdijk CMS update Bilbo (v8.1), waaronder zijmenu (hoofdmenu), submenu's, titelbalk, overzichten en is er een actiemenu toegevoegd aan overzichten.

Ook is het dashboard bijna compleet aangepast zodat het snelmenu bij grote / uitgebreide websites en webshops beter geplaatst kan worden en is de witruimte die soms tevoorschijn kwam bij het logboek uitgebreid en wordt automatisch aangevuld met nieuwe logboek meldingen tot het einde van het kader.

De titelbalk met knoppen bij ieder component is aangepast dat knoppen die alleen te gebruiken zijn i.c.m. het aanvinkveld pas getoond worden wanneer één of meerdere aanvinkveld(en) is aangevinkt.

Ieder overzicht heeft vanaf Downdijk CMS update Bilbo (v8.1) ook een actiemenu gekregen. Dat zijn de 3 puntjes op het einde van iedere regel waarbij je per item kunt kiezen uit "Bewerken", "Kopiëren" en "Verwijderen" en in veel gevallen ook "Publiceren" en "Depubliceren". Het menubeheer heeft zelfs een extra optie gekregen, namelijk "Bekijken" waarbij je direct naar de gekozen pagina op de website kunt gaan.

Overige aanpassingen in het Downdijk CMS

We hebben natuurlijk veel aanpassingen uitgevoerd dan bovenstaande aanpassingen en deze zijn allemaal na te lezen op onze changelog die vanaf Downdijk update Bilbo (v8.1) publiekelijk te bekijken is op onze website via deze link (in het Engels).

Nog een aantal kleinere benoemingswaardige aanpassingen in deze update zijn de toevoeging van Google Material iconen bibliotheek, maatwerk iconen samengesteld door Downdijk, Filemanager heeft een complete redesign gekregen en ondersteund nu PHP 8.1, WebP, WebM en CSV bestanden, TinyMCE (WYSIWYG editor) biedt nu ondersteuning voor script, em en i elementen, Font Awesome en Bootstrap 5 secondary knop zijn toegevoegd aan TinyMCE, wachtwoord bekijken knop is toegevoegd aan wachtwoord velden en is de nieuwe Contactgegevens component toegevoegd.

Voor meer informatie neem gerust contact met ons op

Downdijk CMS Bilbo Loginscherm
Downdijk CMS Bilbo Dashboard
Downdijk CMS Bilbo Menubeheer
Downdijk CMS Bilbo Artikelbeheer