Website snelheid is erg belangrijk

Website snelheid is erg belangrijk

De snelheid van uw website / webshop is erg belangrijk. Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers geen lange wachttijden hebben totdat de website / pagina geladen is. Wanneer het laden van een website of pagina erg lang duurt om te laden beginnen bezoekers af te haken en gaan ze naar een andere website (of terug naar de zoekmachine). Ook is de snelheid van je website / webshop erg belangrijk voor vindbaarheid. Wanneer het namelijk te lang duurt voor zoekmachines om de website te bezoeken krijg je strafpunten voor vindbaarheid of wordt je website / webshop zelfs helemaal niet geïndexeerd.

Wetenschappelijk Onderzoek

Zoals naar bijna ieder onderwerp is zelfs hierbij wetenschappelijk onderzoek gedaan en blijkt wanneer je website / webshop er langer dan 400 milliseconden overdoet om te laden of te openen er bezoekers kunnen afhaken. Iedere één seconde na de 400 milliseconden verlaagt bezoekerstevredenheid met 16% en conversiepercentage met 7%.

Wanneer je een trage / langzaam ladende website hebt is het beste om deze zo snel mogelijk te optimaliseren, want uit onderzoek is ook gebleken dat 46% van de mensen niet meer terugkeert naar een slecht presterende website / webshop. Ook is natuurlijk onderzocht wat ongeveer de maximale tijd is voordat 1 op de 4 bezoekers de website / webshop verlaat en dat is na 3 seconden wachten.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat goed presterende websites / webshops hogere conversies en betere verkopen heeft, want 88% van de internetgebruikers geeft o.a. aan liever te kiezen voor een hoog presterende website met hoge score op snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Naast dat gaf 50% van de internetgebruikers aan al na 3 seconden de website / webshop te verlaten.

Zoekmachines en snelheid

Iedereen heeft een hekel aan wachten en zo ook zoekmachine robots. Wanneer een website / webshop dusdanig langzaam laad en er een enorme tijd over doet om te laden kan het zelfs voorkomen dat de zoekmachine je website / webshop niet indexeert, want deze krijgt dan een "Website can't be reached" response terug van de server. Wat betekend dat de zoekmachine denkt dat de website niet bestaat.
Het is daarom erg belangrijk om een snel ladende website / webshop te hebben, maar ook omdat zoekmachines je een hogere ranking en je website / webshop dan een hogere score geven. Zoekmachines zijn de laatste jaren erg gericht op gebruiksvriendelijkheid, leesbaarheid, websiteresponsiviteit en snelheid.

Website snelheid page speed dashboard

Hoe kan ik een snellere website / webshop krijgen?

Er zijn vele manieren om een snellere website / webshop te krijgen. Het meest belangrijke is dat de websitebouwer direct bij de start het bouwen van je website / webshop hiermee rekening houdt. Hoewel dit nog steeds niet altijd het geval is bij alle websiteontwikkelaars is het ook mogelijk achteraf wanneer je website al online staat te optimaliseren.

Er zijn verschillende punten waar je webbouwer en webshopontwikkelaar rekening mee kan houden, maar die ook nog op te lossen zijn na het online plaatsen van je website, namelijk:

 • Foto's, logo's en andere afbeeldingen verkleinen en opslaan in moderne formaten
  Foto's, logo's en andere afbeeldingen op te slaan in zowel JPG of PNG formaat, maar voor de moderne browser kan je ook gebruik maken van het WEBP formaat. Voor eenvoudige vormen en vele logo's kan er zelfs gekozen worden om een SVG te maken die zo groot en klein te gebruiken is omdat dit vectoren zijn.
 • Minimaliseer het gebruik van plugins en widgets
  Maak zo min mogelijk gebruik van plugins en widgets en vooral plugins en widgets die van externe websites worden ingeladen. Probeer dan ook een juiste overweging te maken of het noodzakelijk is om de functionaliteiten toe te voegen aan je website / webshop of niet. Dit geld overigens niet alleen voor plugins en widgets, maar ook voor bijvoorbeeld voor lettertypes en iconen die via externe websites worden ingeladen. De meer connecties die tijdens het laden van je website gemaakt worden des te langer doet de website / webshop erover om te laden.
 • Verklein de stijlbestanden en e.v.t. JavaScript bestanden
  Ieder website maakt tegenwoordig gebruik van een stijlbestand en van JavaScript bestanden om je website er mooi uit te laten zien en interactief te laten werken, maar al deze bestanden zijn extra bestanden die ook geladen moeten worden bij het laden van je website. Door de stijlbestanden en JavaScript bestanden te verkleinen en te minimaliseren worden deze geoptimaliseerd voor snellere laadtijden van je website / webshop.
 • Optimaliseer je HTML, PHP en JavaScript
  Door je HTML, PHP en JavaScript codes te optimaliseren en zo snel mogelijk te maken verbeter je ook de snelheid van je website / webshop. Bijvoorbeeld een traag ladende PHP loop die gegevens ophaalt uit een database met 10 miljoen regels zal vele male langzamer laden dan een database tabel met maar 10 regels. Ook bijvoorbeeld JavaScript fouten en berichten in de ontwikkelaarsgereedschappen van Google Chrome zullen ervoor zorgen dat de website / webshop trager wordt.
 • Zet de webcache aan voor je website
  Er is een mogelijkheid via je server of via een HTAccess bestand te zorgen dat je bestanden worden opgeslagen in de browser van je bezoekers. Dit heet de webcache en dit zorgt ervoor dat bestanden niet iedere keer opnieuw gedownload te hoeven worden van je server. Dit wordt ook wel gedaan tijdens het online kijken van video's, maar noemen ze het dan streamen, omdat je al kunt kijken tijdens het opslaan van de video en wordt de video verwijderd na het streamen ervan.
 • Snelle webhosting
  Ook een trage webhosting kan ervoor zorgen dat je website niet snel laad. Je kunt dan je website / webshop optimaliseren wat je wilt, maar deze zal dan niet maximaal kunnen presteren doordat de webhosting te traag is.
  Indien je opzoek bent naar een goede, betrouwbare en snelle webhosting kunnen wij je hierbij verder helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie of kijk op de webhosting pagina van onze website.

Hopelijk heb je weer wat bijgeleerd met dit item hoe je ervoor kunt zorgen dat bezoekers je website / webshop beter kunnen vinden en hoe je je website / webshop kan optimaliseren zodat deze snellere laadtijden behaald. Indien je hierbij meer informatie wilt of hulp bij nodig hebt kan je altijd contact met ons opnemen.